Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας της Τρίτης 17 Ιουνίου 2014. Ένα ακόμα δείγμα άρνησης συναίνεσης εκ μέρους της παράταξης του κ. Σφυρή. Αυτή την φορά σε αίτημα 1000 Δημοτών για την κατάσταση στον Κάμπο Κρανιδίου.

  Χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας ήρθε με την διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά από άμεση απόφαση του Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή,  αίτημα, που κατατέθηκε μόλις χθες το μεσημέρι και άμεσα ενημερώθηκε και η Αντιπολίτευση, με υπογραφές αρκετών, χιλίων περίπου, Δημοτών μας, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Κάμπο Κρανιδίου και συγκεκριμένα με τον χώρο απέναντι από το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού Κρανιδίου, όπου έχουν συσσωρευτεί γύρω στους 6000 tn σύμμεικτων απορριμμάτων, σύμφωνα με εκτίμηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας, προς μεταφορά σε νόμιμο χώρο και διαχείριση. Ο όγκος αυτός των απορριμμάτων αναμένει τα κελεύσματα, τις αποφάσεις και τις πράξεις των αρμόδιων που έχουν κατά νόμο και κύριο λόγο την ευθύνη, για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ, για το πως θα γίνει διαχειρίσιμος και πως θα επιτευχθεί η " θεραπεία " του εν λόγω χώρου και τι θα γίνει τελικά με το τεράστιο θέμα  της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας, δηλαδή του Φ.Ο.Σ.Δ.Α Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Γιατί είναι πλέον " κοινό μυστικό " ότι ο εν λόγω χώρος αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, μια " βόμβα ", για απρόβλεπτες εξελίξεις, εν όψει μάλιστα των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, του κινδύνου για την δημόσια υγεία και την σοβαρή δυσφήμηση της περιοχής στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Και το χειρότερο είναι ότι μέλλον για την διαχείρηση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας αλλά και όλης της Πελοποννήσου σκοτεινό και αβέβαιο και ουδείς ασχολείται σοβαρά με το θέμα πλην αυτών που έχουν τα σοβαρότερα προβλήματα, που " τρέχουν και δεν φτάνουν ", και αυτοί δεν είναι άλλοι από αυτούς που κάποιοι έτσι γιατί αυτοί ήθελαν τους φόρτωσαν τους δεματοποιητές ( Ερμιονίδα, Πύλος, Πύργος ) .
  Οι όποιες προσπάθειες της σημερινής Διοίκησης του Δήμου βρήκαν απέναντί τους αρχές και υπηρεσίες που δεν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα και που μάλιστα φάνηκαν ανίκανες να υλοποιήσουν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δικές τους αποφάσεις ειλημμένες με Κοινή Υπουργική Απόφαση και αναφέρομαι στην μεταφορά 2000 tn απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής. Και για να ισχυροποιήσω αυτή μου την άποψη, αναφέρω πως η ιστορία της συνέχισης της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου μας στον ΧΥΤΑ Φυλής ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, εκδόθηκαν μέχρι σήμερα 2 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις τον Δεκέμβριο του 2013 και τον Μάρτιο του 2014, ο Δήμος μας έχει περαιώσει νόμιμα όλες τις δικές του διαδικασίες και είναι έτοιμος ακόμα και σήμερα να ξεκινήσει την μεταφορά των απορριμμάτων, αυτό όμως δεν έχει καταστεί δυνατό γιατί η άλλη εμπλεκόμενη πλευρά, ο ΕΣΚΔΝΑ, που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής, δεν προχωρά στην περαίωση των παράλληλων δικών του υποχρεώσεων και διαδικασιών, παρά τις επανειλημμένες μας παραστάσεις.
  Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Τσαμαδός, εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο που απουσίαζε στην Αθήνα για λόγους προσωπικούς, εισηγούμενος το θέμα, εκ μέρους της Παράταξής μας,  συμφώνησε απόλυτα με τα αναφερόμενα στην αίτηση των Δημοτών μας, ανέφερε ότι σαν Παράταξη και Διοίκηση του Δήμου προσυπογράφουμε και εμείς το αίτημα των Δημοτών μας. Επειδή όμως η περίοδος αυτή και μέχρι τέλος Αυγούστου για αυτή την Δημοτική Διοίκηση έχει λίγο - πολύ καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα και σε 2 μήνες θα υπάρξει νέα Δημοτική Αρχή, νέος Δήμαρχος, ο κ. Σφυρής και νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινε να δημιουργηθεί για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του εν λόγω χώρου ένα Συντονιστικό Όργανο με συμμετοχή του κ. Σφυρή, των επικεφαλής των Παρατάξεων που θα εκπροσωπούνται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, του ιδίου ως σημερινού Αντιδημάρχου Καθαριότητας και του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου του κ. Πασιαλή. Το συντονιστικό αυτό όργανο με δεδομένη τον υπηρεσιακό χαρακτήρα της σημερινής Διοίκησης του Δήμου, μέσα από την αντιπροσωπευτικότητα και την καθολική αποδοχή που θα είχε, πολιτικά θα ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να πιέσει για λύση και να αντιμετωπίσει ότι έκτακτο προκύψει με τον χώρο και την κατάσταση στον Κάμπο Κρανιδίου.
  Δυστυχώς η πρότασή μας αυτή δεν έγινε δεκτή από την Παράταξη του κ. Σφυρή, η οποία επιφυλάχθηκε. Μάλιστα εκ μέρους της παράταξης του κ. Σφυρή μας ανακοινώθηκε ότι ο ίδιος ο κ. Σφυρής, σαν αυριανός Δήμαρχος, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας και έχει ήδη αρχίσει κύκλο επαφών για αυτό το θέμα και χθες βρισκόταν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,  απουσίαζε από το Συμβούλιο, για να ενημερωθεί και να συζητήσει για την διαχείριση των απορριμμάτων.
  Η Παράταξή μας, παρ΄ότι δεν ευθύνεται για αυτή την κατάσταση, γιατί την ευθύνη έχουν όλοι αυτοί που επέλεξαν την λύση του δεματοποιητή, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα αυτό και θα έθετε το πρόβλημα από μόνη της. Οι υπογραφές, 1000 περίπου, των Δημοτών επέσπευσαν την συζήτηση του θέματος και σε αυτό ήταν καθοριστική και η θέληση του Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή, για άμεση παραπομπή στο Δημοτικό Συμβούλιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, προς συζήτηση και λήψη απόφασης για σύσταση αντιπροσωπευτικού Συντονιστικού Οργάνου, που στα σημερινά δεδομένα θα είχε την πολιτική νομιμοποίηση να διαχειριστεί το θέμα. Δυστυχώς η Παράταξη του κ. Σφυρή γύρισε την πλάτη στις ανησυχίες των 1000 περίπου Δημοτών και έκλεισε τα μάτια στο πρόβλημα που καθημερινά διογκώνεται. Εμείς σαν Δημοτική Διοίκηση σήμερα και παρά την δυσμενή για τον Δήμο και τους Δημότες εξέλιξη του αιτήματός τους, με ευθύνη της Παράταξης του κ. Σφυρή, στα πλαίσια που μας επιτρέπει ο νόμος θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να σταθούμε συνεπείς στο αίτημά τους και θα είμαστε δίπλα στον αγώνα τους.
  Πέρα από την στάση αυτή της Παράταξης του κ. Σφυρή, που δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε, γιατί " γυρίζει την πλάτη " σε 1000 Δημότες, δεν αντιλαμβάνεται την ιδιόμορφη χρονικά για τον Δήμο κατάσταση στην Διοίκηση, δεν έχει στην λογική της ευρύτερες συγκλίσεις στα μεγάλα προβλήματα και υιοθετεί την λογική του ενός " του  μονοκράτορα ", εμείς περιμένουμε και τα αποτελέσματα των επαφών του αυριανού Δημάρχου, γιατί πολύ κυκλοφορεί τώρα τελευταία η λύση της επαναλειτουργίας του δεματοποιητή και η ικανοποίηση του αιτήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για παραχώρηση ακόμα τεσσάρων στρεμμάτων από τον Δήμο στην Περιφέρεια στο χώρο του Σταυρού Διδύμων για " κάποιες δραστηριότητες ", χωρίς κανείς να ξέρει ποιες θα είναι αυτές. Σημειωτέον για αυτή την εξέλιξη υπάρχει, μετά από πρότασή μας, προσφυγή του Δήμου μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά σχετικής με το θέμα απόφασης του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη.
  Προς όλους τους Δημότες μας δηλώνουμε πως είμαστε εδώ, αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματά τους και έτοιμοι μαζί τους να αντισταθούμε στα όποια σχέδια και όποιες δυνάμεις σχεδιάζουν και συναινούν σε πισωγυρίσματα και επαναφορά σε εγκληματικές επιλογές του παρελθόντος, όπως επαναλειτουργία του δεματοποιητή και επέκταση του αίσχους στο Σταυρό Διδύμων. 

Σταύρος Κούστας
Αντιδήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδας
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.